Menu

Lähtöselvitys lentoasemalla

Lähtöselvitys lentoasemalla

Lentoasemalla tehtävässä lähtöselvityksessä kentälle saapunut matkustaja luovuttaa ruumassa kuljetettavaksi sellaiset matkatavarat, joita ei joko halua tai saa kuljettaa matkustamossa sekä saa tarkastuskortin ennen kuin voi siirtyä odottamaan koneeseen nousua. Jos se on mahdollista, suosittelemme lähtöselvityksen tekemistä verkossa – se on paljon kätevämpää, ja lentoasemalla kuluu vähemmän aikaa muodollisuuksiin.

Lähtöselvitys tiskillä

Lentoasemalle saavuttuasi löydät lentosi lähtöselvitystä koskevat tiedot tätä tarkoitusta varten olevilta näytöiltä. Lisätietoa saa lentoaseman info-pisteestä, joka yleensä sijaitsee lähellä matkatavaran jättöpistettä ja lähtöselvitystiskejä.

Huom!
Lentoasemalle tulisi saapua vähintään 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa.

Toimi näin

 1. Etsi lennollesi oikea lähtöselvityspiste
 2. Ota asiakirjat valmiiksi esille – passi (tai henkilökortti), varaustunnuksesi tai lipun paperikopio (jos sellainen on mukana)
 3. Lähtöselvitystiskillä pyydetään yllä mainittuja asiakirjoja, ja voit myös luovuttaa ruumaan menevät matkatavarat punnittaviksi ja koneeseen siirrettäviksi.
 4. Näytettyäsi matka-asiakirjat ja lähtöselvitettyäsi matkatavaran saat tarkastuskortin, jota näyttämällä pääset koneeseen.
 5. Kun lähtöselvitys on tehty, voit siirtyä jokaiselle matkustajalle pakolliseen turvatarkastukseen.
 6. Turvatarkastuksessa kaikki metallia sisältävä kuten avaimet, puhelimet, vyöt ja sähkölaitteet raskaammat vaatteet (esim. takit ja huivit) sekä käsimatkatavarat asetetaan hihnalle muovilaatikoissa ja läpivalaistaan.
 7. Kun turvatarkastus on tehty, voit siirtyä ilmoitetulle lähtöportille, josta koneeseen nousu tapahtuu. Koneeseen nousun ajankohta näkyy tarkastuskortissa. Kun koneeseen nousu aloitetaan, henkilökunta ilmoittaa, että koneeseen aletaan ottaa matkustajia. 

Huom!
Jotkut lentoyhtiöt perivät lisämaksua lentoaseman tiskillä tehtävästä lähtöselvityksestä ja tarkastuskortin tulostamisesta (esim. Ryanair). Yksityiskohtaiset tiedot perittävistä maksuista löydät lentoyhtiön palveluehdoista. On matkustajan vastuulla olla selvillä itseään koskevista palveluehdoista.

Lähtöselvitys lentoaseman automaatilla

Voit välttää lähtöselvitystiskien jonoja käyttämällä useimmilta kansainvälisiltä lentoasemilta löytyviä itsepalveluautomaatteja.  

Toimi näin

 1. Etsi lähtöselvitysautomaatti – yleensä lentoasemien sivuilla kerrotaan, missä automaatit sijaitsevat.
 2. Ensimmäiseksi automaatilla tunnistaudutaan. Tunnistautumistapa vaihtelee lentoyhtiöittäin, mutta yleisiä ovat matkalipun viivakoodi, varaustunnuksen syöttäminen tai henkilöllisyystodistuksen skannaaminen.
 3. Tunnistauduttuasi pääset ehkä valitsemaan istuinpaikan. Muussa tapauksessa istuinpaikka määräytyy automaattisesti.
 4. Ota lopuksi tulostuva tarkastuskortti (boarding pass) mukaasi. Sitä tarvitaan koneeseen pääsemiseen.

Huom!

Joillakin lentoasemilla lähtöselvityksen voi tehdä itsepalveluautomaatilla vain, jos ruumaan menevää matkatavaraa ei ole ja kaikki matkatavara kulkee käsimatkatavarana.

Suurimmilla lentoasemilla automaatilla voi lähtöselvittää myös ruumaan menevän matkatavaran. Tässä tapauksessa automaatti tulostaa myös laukkuihin kiinnitettävät tarrat. Kun tarrat on kiinnitetty, laukut voi jättää matkatavaran luovutuspisteelle.

Itsepalveluautomaattien käyttö lentoasemilla on ilmaista.


Economy-luokan lähtöselvitys

Tavallisten lentoyhtiöiden Economy-luokan matkustajat voivat tehdä lähtöselvityksen useammalla tavalla:

 • Lähtöselvitys lentoasemalla
 • Lähtöselvitys lentoaseman automaatilla
 • Lähtöselvitys verkossa
 • Lähtöselvitys puhelimella (datayhteydellä tai äänipuheluna)

Kaikki lentoyhtiöt eivät tarjoa puhelimitse tehtävää lähtöselvitystä, mutta esimerkiksi LOT Polish Airlinesilla lähtöselvityksen voi hoitaa myös äänipuheluna. Verkossa tehtävä lähtöselvitys on tietysti helpoin vaihtoehto: silloin välttää lähtöselvitystiskien jonot, ja jätettyään matkatavarat luovutushihnalle, voi siirtyä suoraan turvatarkastukseen. Muistutamme, että turvatarkastus on silti kaikille matkustajille pakollinen.

Ykkösluokan lähtöselvitys

Ykkösluokan liput ostaneille (joillain yhtiöillä myös businessluokan matkustajille) perinteiset lentoyhtiöt tarjoavat erillisiä matkatavaran luovutuspisteitä. Tällaisten järjestelyjen ansiosta ykkösluokassa matkustavat voivat kentällä odottaa muodollisuuksien sujuvan nopeasti ja vaivattomasti. Ykkösluokan lähtöselvityspisteet on merkitty selvästi, samoin kuin erilliset nopeammat turvatarkastusväylät.

Ykkösluokassa matkustavat voivat tietenkin tehdä lähtöselvityksen myös verkossa, itsepalveluna tai puhelimitse. Esimerkiksi British Airwaysilla lähtöselvityksen voi tehdä puhelimen datayhteydellä. Matkustaja saa tarkastuskortin (boarding pass) digitaalisena ja voi itse tulostaa sen. Tällainen järjestely on yhä harvinainen, mutta sen suosio on kasvussa.


 

Tämän artikkelin sisältämät vinkit ja ehdotukset ovat vain lisätietoa, eikä niiden perusteella voida esittää mitään vaatimuksia eSky.fi:lle.

Sisältääkö artikkeli kaipaamasi tiedot? Kyllä | Ei
Mielestäni tämä artikkeli:
Kiitos mielipiteestäsi!