Menu

Halpalentoyhtiöt ja perinteiset lentoyhtiöt

 • Yli 950 lentoyhtiötä
 • Finnair, SAS, Norwegian
 • Lufthansa, British Airways
 • Halvimmat lennot

Minne halpalentoyhtiöt lentävät?

Halpalentoyhtiöt ovat niille, jotka eivät halua maksaa matkoistaan ylimääräistä, vaan ottavat mieluummin mahdollisimmat halvat lennot ja käyttävät mieluummin lipuissa säästetyt rahat muuhun.

 • Halpalentoyhtiöiden reittiverkosto on laaja, ja jotkut sellaiset yhtiöt, joiden reitit täydentävät toisiaan, tekevät yhteistyötä kilpailijoidensa kanssa tarjotakseen halpoja lentoja todella kaukaisiinkin kohteisiin. Suomessa halpalentoyhtiöt liikennöivät pääasiassa Euroopan sisäisiä reittejä.

 • Halpalentoyhtiöt lentävät pääasiassa suosittuihin lomakohteisiin ja kaupunkeihin. On hyvä muistaa, että halpalentoyhtiöt keskittyvät kannattaviin reitteihin, ja siksi useita reittejä liikennöidään vain kesän lomakaudella, jolloin koneet saadaan täyteen matkustajia.

 • Jos kaupungissa on enemmän kuin yksi lentokenttä, halpalentoyhtiöt lentävät lähes aina sille kentälle, joka on kauempana keskustasta. Tämä johtuu kustannuksista – mitä lähempänä lentokenttä on kaupungin keskustaa, sitä suurempia ovat sen lentokenttämaksut.

Lentoyhtiöt paremmuusjärjestyksessä

  Lentoyhtiö Hintataso Mukavuus Aikataulujen pitävyys Henkilökunta Kokonaisarvosana Arvosteluja yhteensä
1. Finnair Finnair (AY) 3.7 4.1 4.5 4.6 4.2 157
2. Air France Air France (AF) 3.6 3.8 4 4.3 3.9 447
3. British Airways British Airways (BA) 3.6 3.8 4 4.2 3.9 489
4. Norwegian Air International Norwegian Air International (D8) 4 4 4.2 4.5 4.2 247
5. American Airlines American Airlines (AA) 3.8 3.8 4.1 4.3 4 426
6. JAL JAL (JL) 4.4 4.6 4.6 4.8 4.6 7
7. Cathay Pacific Cathay Pacific (CX) 3.7 3.8 4.1 4.1 4 24
8. Lufthansa Lufthansa (LH) 3.6 4.1 4.1 4.5 4.1 1973
9. SAS SAS (SK) 3.5 4 4.1 4.5 4 381
10. Austrian Austrian (OS) 3.7 4.1 4.2 4.5 4.1 636

Mitkä lentoyhtiöt ovat halvimpia?

Kun lasket matkan hintaa, kannattaa ottaa huomioon muutakin, kuin pelkkä lentolipun hinta.

 • Halpalentoyhtiöiden lipun hintaan ei kuulu ruumaan menevää matkatavaraa eikä mitään koneessa tai ennen koneeseen nousua tarjottavia palveluita.

 • Koska halpalentoyhtiöiden käyttämät lentokentät ovat usein kaupunkien laitamilla tai jopa kymmenien kilometrien päässä itse kaupungista, muista selvittää, paljonko matka lentokentältä hotellillesi maksaa. Pahimmassa tapauksessa matka voi olla kalliimpi kuin jatkolento jollekin toiselle kentälle. Tästäkin syystä matkan hintaa kannattaa ajatella kokonaisuutena.

 • Halpalentoyhtiöillä matkustaen saat helposti edulliset liput, jolloin itse matkustamiseen ei kulu kovin paljoa rahaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä seuraava nyrkkisääntö – jollei ole aivan pakko, ei kannata ottaa ruumaan menevää matkatavaraa, josta joutuu maksamaan erikseen. Suurimman osan esimerkiksi hygieniatarvikkeista voi helposti ostaa matkakohteesta.

Lentoyhtiöiden tarjoukset

Lippujen hinnat muuttuvat usein, ja samalla aukeaa tilaisuus löytää erityisen edullisia lentoja.

 • Hintamuutoksiin on monia syitä. Hinnat vaihtelevat vuodenajan mukaan, sen mukaan, kuinka paljon muut katselevat lentoja tai lentokenttämaksujen muutosten vuoksi. Kärsivällinen matkailija voi löytää huipputarjouksia, joissa liput voivat maksaa jopa vain 10% normaalihinnasta.

 • Hintojen muutokset voivat johtua myös lentoyhtiöiden erityisistä kampanjatarjouksista. Kampanjoita on määräajoin, tiettyjen tapahtumien yhteydessä tai joskus jopa ilman erillistä ilmoitusta tai mitään erityistä tapahtumaa.

 • Myös halpalentoyhtiöillä on alennusmyyntejä, joissa liput voi saada vain muutamalla eurolla. Kun uusi reitti avataan, sille on yleensä varattu tietty kiintiö erityisen halpoja lippuja. Näitä tilaisuuksia kannattaa pitää silmällä, sillä alennusmyyntien liput myydään nopeasti loppuun.

Halpalentoyhtiöt Suomessa

 • Vaikka Suomessa halpalentojen osuus kaikista lentomatkoista on pitkään ollut eurooppalaisittain alhainen, reittivalikoima on kuitenkin jo varsin monipuolinen. Halpalentoyhtiöiden tuoman kilpailun vuoksi myös muut kuin varsinaiset halpalentoyhtiöt tarjoavat nykyisin halpoja lentoja etenkin kotimaassa ja lähialueilla.

 • Halpalentoyhtiöistä selvästi laajin reittivalikoima on Helsingistä lukuisiin kohteisiin lentävällä Norwegianilla. Useampi yhtiö liikennöi Helsingistä yhtä tai muutamaa Euroopan reittiä. Lisäksi halpalentoja on saatavilla Helsingistä esimerkiksi Turkkiin (SunAir) ja Espanjaan (Vueling).

 • Halpoja lentoja ulkomaille saa myös ainakin Tampereelta (Ryanair, SAS, Air Baltic), Turusta (Wizz Air, SAS, Air Baltic) ja Lappeenrannasta (Ryanair).

 • Mitkä lentoyhtiöt ovat turvallisimpia?

  Matkakokemus ei ole kaikissa koneissa samanlainen. Mukavuustaso voi vaihdella yhtiöstä, konetyypistä ja matkustusluokasta riippuen. Istuimet voivat olla leveämpiä tai jalkatilaa enemmän. Tämä ei kuitenkaan vaikuta varsinaisesti turvallisuuteen. Jokaisen koneen on ennen lähtöä täytettävä samat vaatimukset, ja tämä koskee tietysti myös halpalentoyhtiöitä. Ennen jokaista lähtöä kaikkien koneiden järjestelmät testataan samalla tavalla, ja kaikille koneille tehdään samat säännölliset tarkastukset. Useampi järjestö ja yritys arvioi lentoyhtiöiden turvallisuutta. Arvioissa huomioidaan useita eri tekijöitä, joten listat saattavat hieman poiketa toisistaan. Samat yhtiöt ovat kuitenkin vuodesta toiseen kärkisijoilla, ja näihin kuuluu myös halpalentoyhtiöitä.

 • Mistä halpalentoja löytää?

  Kaikki haluavat tietysti matkustaa nopeasti, edullisesti ja mukavasti. Yleensä näistä kriteereistä saa täytettyä vain kaksi. Jos matka on muutenkin kestoltaan lyhyt, kannattaa ehkä tinkiä ylellisyydestä ja valita halpalentoyhtiön edulliset lennot. Mistä niitä siis löytää? Ensimmäisenä kannattaa katsoa sieltä, mistä tarjouksia metsästävät etsivät edullisimpia lentoja. Tarkoitamme tietenkin lentohakukoneita, jotka näyttävät kaikkien yhtiöiden lennot yhdessä paikassa. Valitset vain lähtökaupungin, määränpään ja matkustuspäivät. Hakukone vertaa sen hetkisiä hintoja sadoilta eri yhtiöiltä halpalentoyhtiöt mukaan lukien ja näyttää halvimman tavan päästä haluamaasi kohteeseen. Tämä on todella kätevää, sillä voit katsoa samasta paikasta kaikkien halpalentoyhtiöiden hinnat valituille päiville tai katsella vertailun vuoksi lähipäivien hintoja. Tämä tekee edullisimpien ja sopivimpien lentojen löytämisestä helppoa.