Menu

Matkatavarat: koko- ja painorajoitukset

Matkatavarat: koko- ja painorajoitukset

Olet valinnut matkakohteen ja varannut lentoliput… mutta entä matkavarat? Ennen matkalaukun tai muun laukun pakkaamista kannattaa tarkistaa matkatavaran koko- ja painorajoitukset. Mikä on ruumaan menevän matkatavaran suurin sallittu koko? Paljonko käsimatkatavarat saavat painaa? Lentoyhtiöillä on omat sääntönsä matkatavaroiden koosta, painosta ja sallitusta määrästä, joten matkatavaraa koskevat linjaukset on aina syytä tarkistaa ennakkoon. Muutoin luvassa saattaa olla yllättäviä lisämaksuja.

Käsimatkatavara

Käsimatkavaraa koskevat kokorajoituksetvaihtelevat lentoyhtiöstä riippuen. Esimerkiksi Ryanairin kokorajoitus on lähes sama kuin Wizz Airilla, mutta tarkoissa senttimäärissä on pieniä eroja. Se saattaa tuntua merkityksettömältä, mutta lentoaseman lähtöselvityksessä se saattaa aiheuttaa ongelmia – jos käsimatkatavara ylittää rajoitukset, se ohjataan ruumaan ja joudut maksamaan ylimääräisestä matkatavarasta. Yleisesti ottaen käsimatkatavaran tulisi mahtua joko edessä olevan istuimen alle tai istuinten yläpuolella olevaan matkatavaratelineeseen. Jokaisella on omat rajoituksensa käsimatkatavaroiden koolle ja painolle. Kannattaa myös muista, että myös laukkujen ulkonevien osien (kahvojen, taskujen pyörien yms.) on mahduttava rajoitusten sisään. Tavallisesti käsimatkatavaran enimmäispaino 8–10kg.

Ruumaan menevä matkatavara

Jos sallittu käsimatkatavaraei tunnu riittävältä, voit ostaa lisäksi ruumaan menevää matkatavaraa. Laukkujen koko ja paino tulee olla lentoyhtiön rajoitusten mukaisia, mutta yhtä tärkeää on laukkujen määrä. Ruumaan menevien matkatavaroiden sallittu määrä riippuu matkustusluokasta. Lopulliseen hintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten matkatavaroiden määrä, niiden paino, matkan ajankohta (lomasesongin aikaan hinnat ovat korkeampia) ja myös lennettävä reitti.

Käy sivustoltamme katsomassa eri yhtiöiden koko- ja painorajoitukset sekä käsimatkatavaroille että ruumaan menevälle matkatavaralle.    

Minkälainen laukku kannattaa hankkia?

Jos suunnittelet juuri sopivan matkalaukun hankkimista, huomioitavia tekijöitä on useita. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa lentoyhtiön kokorajoitukset. Ota huomioon myös se, kuinka usein lennät. Satunnaisesti matkustavalle saattaa hyvin riittää halvempi laukkumalli, kun taas paljon reissaavien tai useamman kerran kuussa lentävien kannattaa panostaa laadukkaaseen, kovapintaiseen matkalaukkuun.

Laukkuja on markkinoilla tarjolla runsaasti kovista muovisista laukuista pehmeisiin kankaasta valmistettuihin (kannattaa varmistaa, että laukussa on lukitusjärjestelmä ja kääntyvät pyörät). Mikä malleista olisi paras? Jos etsit laukkua käsimatkatavaroille, pehmeä, reppumallinen laukku on hyvä valinta – sen sullominen matkatavarahyllyyn käy helpommin. Vielä pienempään tilaan mahtuvat tietysti olkalaukut ja pienet reput. Myös puolikova matkalaukku voi olla sinulle sopiva valinta, jos haluat tavaroillesi enemmän suojaa. Tällaiset laukut ovat yleensä hieman painavampia, ja tämä voi olla tärkeää, kun jokaisella lisäkilolla on merkitystä.

Jos aiot ottaa ruumaan menevää matkatavaraa, kova laukku ilman muuta suojaa tavaroita paremmin (mieti miten armotta huolintayhtiöt laukkuja lentoasemilla heittelevät). Paras vaihtoehto olisi kulmista vahvistettu polykarbonaatista valmistettu matkalaukku. Älä myöskään unohda turvata omaisuuttasi käyttämällä laukussa TSA-hyväksyttyä lukkoa.

Tämän artikkelin sisältämät vinkit ja ehdotukset ovat vain lisätietoa, eikä niiden perusteella voida esittää mitään vaatimuksia eSky.fi:lle.

Sisältääkö artikkeli kaipaamasi tiedot? Kyllä | Ei
Mielestäni tämä artikkeli:
Kiitos mielipiteestäsi!