Menu

Brexit: miten matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?

Brexit: miten matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?

Brexitistä on tullut totta. Yhdistynyt kuningaskunta erosi Euroopan unionista vuoden 2020 31. tammikuun ja 1. helmikuun välisenä yönä. 31. joulukuuta 2020 loppui taas siirtymäkausi, jonka aikana matkustaminen EU:n jäsenmaiden ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä toimi vanhojen sääntöjen mukaisesti. Miten matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta 1. tammikuuta 2021 jälkeen? Mitä on muuttunut EU:n jäsenmaiden kansalaisten matkoissa Englantiin, Walesiin, Skotlantiin ja Pohjois-Irlantiin?

Mitä on muuttunut brexitin jälkeen?

Brexitin seurauksena Yhdistynyt kuningaskunta on lakannut olemasta Euroopan unionin jäsenmaa ja on poistunut EU:n sisämarkkinoilta, joilla oli voimassa mm. vapaata liikkuvuutta koskeva lainsäädäntö. On kuitenkin muistettava, että Yhdistynyt kuningaskunta ei ole koskaan ollut Schengen-alueella, joten matkoihin sinne liittyi EU:n jäsenmaiden kansalaisten rajatarkastus ja lentoasemilla passintarkastus. Rajan ylittämiseen mihin tahansa tarkoitukseen (turistimatka, työmatka, matka työskentelyä tai opiskelua varten) riitti kuitenkin henkilökortin esittäminen.

Brexit on aiheuttanut sen, että Yhdistyneen kuningaskunnan rajan ylittämisen muodollisuudet mihin tahansa tarkoitukseen (myös muutaman päivän turistimatkaan) EU:n jäsenmaiden, Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin kansalaisia varten ovat muuttuneet.

Miten matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan brexitin jälkeen?

1. tammikuuta 2021 jälkeen EU:n jäsenmaiden kansalaisten on esitettävä henkilöllisyystodistus – Yhdistyneen kuningaskunnan rajan ylittämiseksi. Huom! 1. lokakuuta 2021 alkaen passi on ainoa matkustusasiakirja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan riippumatta matkan tarkoituksesta!

Brexit on aiheuttanut sen, että EU:n jäsenmaiden, Euroopan talousalueen (Islanti, Liechtenstein ja Norja) jäsenmaiden sekä Sveitsin kansalaisiin sovelletaan viisumivelvollisuutta. Joissakin tapauksissa viisumin hakeminen ei ole kuitenkaan pakollista – se riippuu matkan tavoitteesta.

 • Turistimatka tai vierailu
  Jos lähdet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhyeksi ajaksi (korkeintaan 6 kuukaudeksi), esim. vierailemaan Lontoossa tai käymään perheen tai kavereiden luona, tarvitset mukaasi vain passin. Tässä tapauksessa viisumi ei ole pakollinen.
 • Työmatka
  Jos lähdet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ammatillisiin tarkoituksiin lyhyeksi ajaksi, esim. työmatkalle, tapaamiseen tai konferenssiin, tarvitset mukaasi vain passin. Useiden työmatkojen tapauksissa viisumi on pakollinen vasta silloin, kun kokonainen oleskeluaika Yhdistyneen kuningaskunnan alueella ylittää 6 kuukautta. Muun muassa työskentely, tietyssä paikassa suoritettavat palvelut brittiyrityksiä varten tai harjoittelun suorittaminen eivät kuulu matkoihin ammatillisiin tarkoituksiin, joihin ei sovelleta viisumivelvollisuutta.
 • Matka työskentelyä tai opiskelua varten
  Jos lähdet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan työskentelemään (sekä työnantajan palveluksessa että omaa liiketoimintaa harjoittavana), suorittamaan harjoittelun tai opiskelemaan, tarvitset passin ohella viisumin. Ennen lähtöä on tutustuttava viisumin saamisen ehtoihin, jotka ovat saatavilla Yhdistyneen kuningaskunnan valtiollisilla sivuilla.

Huom! Epidemiatilanteen maailmalla vuoksi jokaisessa yllämainitussa tapauksessa brittiviranomaiset vaativat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevilta ihmisiltä lisädokumentteja. Mikäli olet ostanut lippusi eSkyn kautta, voit tarkistaa kaikki oleelliset tiedot siitä kirjautumalla tilillesi. Lisäksi löydät ne Matkustustietoa ja vaadittavat asiakirjat -sivultamme.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuneiden EU:n kansalaisten matkat

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuu merkittävä joukko EU:n jäsenmaiden kansalaisia, jotka ovat asettuneet maahan vapaata liikkuvuutta koskevan EU:n lainsäädännön avulla. Brexitin takia näiden ihmisten tulee saada pysyvä tai väliaikainen oleskelustatus 30. kesäkuuta 2021 saakka oleskellakseen Yhdistyneen kuningaskunnan alueella laillisesti. Matkan tapauksessa pysyvän tai väliaikaisen oleskeluluvan myöntäneet ihmiset voivat ylittää Yhdistyneen kuningaskunnan rajan esittämällä henkilökortin 31. joulukuuta 2025 saakka. Tämän päivämäärän jälkeen oleskelustatuksen myöntäneen ihmisen tulee esittää passinsa päästäkseen Yhdistyneen kuningaskunnan alueelle. Pysyvän tai väliaikaisen oleskelustatuksen takia ei tarvitse tietenkään hakea erikseen brittiviisumia.

Miten matkustaa Yhdistyneen kuningaskunnan alueella brexitin jälkeen?

Brexit ei ole merkittävästi vaikuttanut Yhdistyneen kuningaskunnan alueella matkustamiseen ja maassa oleskeluun liittyviin seikkoihin. Sekä kansallinen ajokortti että eurooppalainen sairaanhoitokortti hyväksytään tähänastisen sääntöjen mukaan. Britannian valtio suosittelee kuitenkin yksityisten lääkärikäyntien kustannuksia kattavan lisämatkavakuutuksen hankkimista. Kannattaa myös muistaa, ettei eurooppalainen sairaanhoitokortti eikä matkavakuutus kata suunnitellun hoidon eikä toimenpiteiden kustannuksia Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan eroaminen Euroopan unionista vaikuttaa kuitenkin verkkovierailumaksuihin. Vuoden 2020 loppuun asti operaattorit eivät saaneet vaatia Yhdistyneen kuningaskunnan matkansa aikana matkapuhelintaan käyttäviltä ihmisiltä lisämaksuja. Nykyään se on sallittua. Ennen lähtöä kannattaa varmistaa suoraan matkapuhelinoperaattorilta verkkovierailumaksuista Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin rajan ylittäminen

Miten Yhdistyneen kuningaskunnan eroaminen EU:sta on muuttunut matkustamista EU:n jäsenmaan Irlannin tasavallan ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä? 1. tammikuuta 2025 saakka Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin maarajan ylittäminen tapahtuu samalla tavalla kuin ennen brexitiä. Tämän jakson jälkeen Pohjois-Irlannin paikallinen parlamentti voi yksipuolisesti loppua näistä säännöistä tai pidentää seuraavalla neljällä vuodella rajan ylittämistä ja tullipolitiikkaa koskevan lain.

 • Malaga
  Lähtö kohteesta Helsinki
  alkaen 257 EUR
  Lontoo
  Lähtö kohteesta Helsinki
  alkaen 40 EUR

Tämän artikkelin sisältämät vinkit ja ehdotukset ovat vain lisätietoa, eikä niiden perusteella voida esittää mitään vaatimuksia eSky.fi:lle.

Sisältääkö artikkeli kaipaamasi tiedot? Kyllä | Ei
Mielestäni tämä artikkeli:
Kiitos mielipiteestäsi!