Menu

10 asiaa, jotka lentomatkustajan on hyvä tietää

10 asiaa, jotka lentomatkustajan on hyvä tietää

1.Näitä et voi ottaa mukaan

Kaikkien lentoyhtiöiden säännöt kieltävät räjähtävien ja herkästi syttyvien aineiden kuljettamisen sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevässä matkatavarassa. Näihin kuuluvat esimerkiksi kaasupolttimet, ilotulitteet ja grillin sytytysaineet.

Turvallisuussyistä käsimatkatavaroissa ei saa kuljettaa mitään terävää, mitään mitä voidaan käyttää vakavan vamman tuottamiseen tai jolla voidaan uhata lentokoneen turvallisuutta. Kiellettyjä ovat esimerkiksi terävät sakset, monet työkalut ja korkkiruuvit.

Tiukimmat säännöt koskevat nesteitä. Käsimatkatavaroissa saa olla korkeintaan 10 enintään 100 ml:n pulloa, joiden kaikkien on mahduttava yhteen 1 litran läpinäkyvään muovipussiin. Käsimatkatavaroissa saa kuljettaa lääkkeitä nestemäisinä, mutta vain sen verran kuin matkan aikana tarvitaan.

2.Laukkujen pakkaamisen taito

Lentoyhtiöillä on omat koko- ja painorajoituksensa käsimatkatavoille sekä ruumaan menevälle tavaralle. Rajoituksia kannattaa noudattaa, sillä ylimääräisestä matkatavarasta voi lentokentällä joutua maksamaan pitkän pennin.

Useimmat lentoyhtiöt sallivat matkustajille käsimatkatavaran lisäksi yhden henkilökohtaisen tavaran, joka voi olla esimerkiksi naisten käsilaukku tai kannettavan tietokoneen sisältävä laukku. Laukut kannattaa pakata niin, että tarvittavien tavaroiden purkaminen onnistuu turvatarkastuksessa helposti.

Ruumaan menevä matkatavara kulkee pitkän matkan ennen kuin saat sen takaisin. Siksi on tärkeää, ettei siinä ole irtonaisia tai sojottavia osia, kuten hihnoja, vetoketjuja tai kahvoja. Jos kiinnität rinkkaan makuupussin ja makuualustan, paketoi kokonaisuus muovikelmuun. Näin varmistat, ettei mikään pääse irtoamaan tai vaurioitumaan. 

3.Valmistaudu turvatarkastukseen

Kentällä tarkistetaan matkatavaran lisäksi myös matkustajat. Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat asetetaan hihnalle muovilaatikoissa ja läpivalaistaan. Samalla matkustajat kulkevat metallinpaljastimien läpi.  Nesteet ja isommat sähkölaitteet on purettava laukuista ja asetettava hihnalle erillisiin muovilaatikoihin. Myös raskaammat päällysvaatteet ja kaikki metallia sisältävä (avaimet, kolikot, puhelin, metallisolkinen vyö jne.) on asetettava hihnalle.

Helpointa ja nopeinta on tyhjentää taskut jo valmiiksi käsimatkatavaroihin. Jos laukussa on tilaa, voit riisua sinne myös takin ja vyön. Silloin tavaroiden hihnalle asettamiseen ja takaisin kerääminen sujuu nopeasti etkä aiheuta turhia hälytyksiä. Jos laukussa ei ole tilaa, puhelimen, avaimet ja muun metallia sisältävän voi siirtää myös takin taskuun ja laittaa sen laukun kanssa hihnalle.

4.Joka maalla on omat sääntönsä

EU:n sisällä alkoholia, tupakkatuotteita, elintarvikkeita ja kasveja koskevat tullimääräykset ovat yleensä samat. Sen sijaan EU:n ulkopuolella joka maalla on omat sääntönsä. Myös kielletyn tavaran tai sallittua suuremman määrän kuljettamisesta määrättävä rangaistus riippuu maan lainsäädännöstä. Kevyin rangaistus on tavaran hävittäminen, mutta esimerkiksi muslimimaissa alkoholin kuljettamisesta voi saada valtavat sakot.  

Myös käteisen maahantuonti on säänneltyä, samoin arvoesineiden, kuten taideteosten, historiallisesti merkittävien esineiden sekä esimerkiksi uhanalaisten lajien osia sisältävien esineiden.

5.Lennolle sopiva vaatetus

Tämä voi tuntua turhanaikaiselta, mutta mitä pitempi lento on, sitä epämukavammaksi olo huonosti valituissa vaatteissa käy.

Tärkeintä on mukavuus. Varmista ettei vaatetus pitkän lennon aikana kiristä tai purista. Vaikka matkustaisit kesällä, kannattaa lentoa varten varata lämmin pusero ja sukat. Koneen ilmastointi viilentää niin, että saattaa tulla kylmä.

Jos hiuksesi ovat pitkät, ne kannattaa kiinnittää alhaalta niskan takaa, etteivät ne häiritse, kun nojaat istuimeen. 

6.Pidä puhelin lentokonetilassa

Valtaosa lentoyhtiöistä kieltää puhelinten käytön lennon aikana. Poikkeuksena on useimmista puhelimista löytyvä lentokonetila.

Joissain koneissa on tarjolla wifi-yhteys, mutta netin käyttö on useimmiten maksullista.

7.Voit ottaa syötävää koneeseen

Ei ole totta, etteikö ruokaa saisi viedä koneeseen. Turvatarkastuksen läpi saa viedä itsetäytettyjä sämpylöitä ja kiinteitä ruokia. Kastikkeet, majoneesit, ketsupit, rahkat, tuorejuustot ja muu sellainen, jota voidaan levittää,  katsotaan nesteeksi ja sallitaan alle desin pusseihin pakattuina.

Jollei koneesta osta ateriaa, lennon aikana voi tulla nälkä. Kannattaa siis ottaa eväät mukaan, mutta valita ne niin, etteivät ne haise liian voimakkaasti tai sotke paikkoja. Juotavan voi ostaa turvatarkastuksen jälkeen, tai jos vesijohtovesi on hyvää, pullottaa juomavettä omaan tyhjään pulloon.

Vauvanruokaa saa ottaa käsimatkatavaroihin matkan aikana tarvittavan määrän. Sen on oltava alkuperäispakkauksessa, ja matkustajan on tarvittaessa pystyttävä todistamaan ruoan aitous.

8.Karkit eivät ole vain lapsille

Nuosun ja laskun aikana ilmainpaineen vaihtelu voi aiheuttaa painetta korvissa. Erityisesti   tukkoisesta nenästä kärsivälle tämä voi olla tuskallista. Tähän on muutama selviytymiskeino.

Yritä nieleskellä sylkeä, pureskella purukumia tai imeskellä karkkia. Jos nenä on tukossa, käytä puoli tuntia ennen lentoa nenäsuihketta. Painetta voi myös tasata vetämällä keuhkot täyteen ilmaa, puristamalla sieraimet kiinni kädellä ja puhaltamalla ilmaa takanieluun.

Jos lentopelko aiheuttaa vatsavaivoja, nuku ennen matkaa, syö kevyt ateria ja yritä keskittyä johonkin itselle mieluisaan, kuten kirjaan, hyvään musiikkiin tai piirtämiseen.

9.Lapselle tulee tylsää

Vaikka lapsi olisi innostunut ilmailusta, paikoillaan olo alkaa ennen pitkää kyllästyttää. Tähän kannattaa valmistautua. Yleensä riittää, jos otat mukaan lapsen suosikkileluja, paperia ja värikynät. Voit pyytää lasta piirtämään matkaan liittyviä asioita, sen miltä kone näyttää, lentokentän, jonkin maiseman jne.

Myös ilman välineitä toimivat leikit ja pelit ovat hyviä, esimerkiksi kivi-sakset-paperi tai sanojen keksiminen niin, että ne alkavat edellisen sanan viimeisellä kirjaimella. Voitte myös keksiä tarinoita, arvuutella minkä yli juuri nyt lennätte tai mitä pilvet muistuttavat.

10.Ohjaamossa voi päästä käymään

Tietysti edellyttäen, että lentoyhtiön säännöt ja kapteeni sallivat sen. Tätä ei kannata kysyä ennen nousua, koska silloin ohjaamossa on kiire. Kysy lentoemännältä lennon aikana, onko tällainen laskun jälkeen mahdollista. Jos kone on ajallaan eikä miehistöllä ole kiire, kapteeni saattaa hyvinkin esitellä ohjaamoa.

Joillakin lentoyhtiöillä on lapsille ohjelmia, joissa lennettyjen kilometrien tuottamia pisteitä voi käyttää ohjaamokäynteihin.

 

Tämän artikkelin sisältämät vinkit ja ehdotukset ovat vain lisätietoa, eikä niiden perusteella voida esittää mitään vaatimuksia eSky.fi:lle.

Sisältääkö artikkeli kaipaamasi tiedot? Kyllä | Ei
Mielestäni tämä artikkeli:
Kiitos mielipiteestäsi!